Farsdag

Pappas favoritgåva till jul eller farsdag. Autoloa… (BAI012)

Fars dag firas över hela världen, men det är inte en högtid som firas på ett speciellt datum, eftersom datumet faktiskt varierar från land till land och från år till år. I Sverige infaller Fars dag alltid den andra söndagen i november. Det kan vara knepigt att hitta på något riktigt personligt och samtidigt roligt och omtänksamt att ge till sin pappa. Det är ju dagen då du ska tacka din pappa för allt det fina han har gjort. Hur har du tänkt fira din pappa i år? En ett fint kort? En chokladask?

Fars dag är en högtid då barn firar sina fäder. I andra länder firar man ibland även dagen till minne av sina förfäder. Fars dag har sitt ursprung från USA och det var på 1910-talet som högtiden började firas. Initiativtagaren till det här hette Sonora Smart Dodd som bodde i Spokane i staten Washington. Hon ville hedra sin far William Smart för att denne ensam fostrat henne och hennes fem syskon på sin farm i Washington sedan hans hustru dött i barnsäng när hon födde familjens sjätte barn. Initiativet som hon startade spred sig och redan år 1924 så förklarade den dåvarande presidenten Calvin Coolidge att han stöttade iden, men det var inte förrän 1966 som president Lyndon B. Johnson instiftade den tredje söndagen i juni som Fars dag i USA.

Fars dag kom så till Sverige år 1931 och dagen firades även här i juni till att börja med. Detsamma gällde i övriga Norden, men efter önskemål från det nordiska handelssamfundet så lade man Fars dag senare, i november, för att den skulle ligga bättre i förhållande till Mors dag. Fars dag infaller därför numera på andra söndagen i november och dagen firas på samma dag i Sverige, Finland, Island, Estland och Norge. I Danmark firar man den 5 juni. En del andra länder har också flyttat den dag då Fars dag firas. I Brasilien firar man i augusti, i Australien firar man i september och i Tyskland är det Kristi himmelsfärdsdagen som gäller.

Fars dag har alltså inte så väldigt lång historia tillbaka i tiden, men det gör inte högtiden mindre viktig. Se till att du firar din pappa ordentligt på fars dag så att han känner sig riktigt älskad. Det är han värd!