Födelsedagskort

Skicka ut färgglada inbjudningskort till alla små… (49574)
Vad tror du är höjdpunkten på f&:ou… (49614)
Är presenten inhandlad till födelsedagsb… (53113)

Ett födelsedagskort är det vi ofta kallar ett dubbelvikt kort som överlämnas när någon fyller år. Förr var det faktiskt vanligare att man firade namnsdagar än födelsedagar i Sverige eftersom många inte visste vilket datum de var födda. Idag firar de flesta dock födelsedagar, men det händer ibland att vissa som fyller år undanber sig all uppvaktning och det ska vi så klart respektera.

Vi har faktiskt ganska olika seder som människor när det gäller hur vi firar vår födelsedag och detta har en lång historia bakom sig. Ursprunget kan man hitta inom magin. Seden att gratulera, ge presenter och ha levande ljus i tårtan avsåg i forna tider att skydda födelsedagsbarnet mot demoner och garantera dess trygghet under det kommande året. Fram till 300-talet förkastade kristendomen födelsedagsfirandet som en hednisk sedvänja.

När det gäller att ge födelsedagskort så hittar vi idag ofta kort som är förtryckta och ofta med siffror. Man köper alltså det kortet som har den siffran som överensstämmer med hur många år personen i frågan fyller. Man hittar flest födelsedagskort av just denna typen till barn, där åldern står på. Till vuxna är det ganska naturligt de korten som har jämna födelsedagar som utmärker sig allra mest och som det finns flest av i handeln. Ibland kan man hitta en fin text inne i födelsedagskortet, till exempel så kan det stå om året som personen är född och det kan beskriva viktiga händelser som hände just det året.

Man kan även göra sina egna födelsedagskort, vilket då kallas det kortmakeri. På nätet hittar man även många gratistjänster där man kan skicka födelsedagskort eller andra kort via e-post. Här kan man ofta göra sitt egna kort och kanske också ladda upp en bild. Frågan är dock om ett elektroniskt kort uppskattas lika mycket som ett traditionellt födelsedagskort som man får i ett kuvert i handen eller med posten. Får man ett kort i sin hand så är det alltid med viss spänning som man öppnar kortet och så är det så fint att ställa på hyllan för att påminnas om sin uppvaktning. Alla tycker dock om att få födelsedagskort, i vilken färg eller form det än kommer.

Du hittar alla möjliga typer av födelsedagskort hos oss till både barn och vuxna. Gå in på Fest365.se och sök på födelsedagskort för att se hela vårt sortiment. Välkommen!