Kräftskiva

Ingen kräftskiva utan dekoration och vad pass… (12556-10)
Ingen kräftskiva utan dekoration och vad pass… (12556)
Ingen kräftskiva utan dekoration och vad pass… (12556-25)
Ingen kräftskiva utan dekoration och vad pass… (12556-50)
Kräftskivan är över och du kän… (57959)
Piffa till dukningen till kräftskivan med de… (13532401)
Du som varit på kräftskiva vet hur… (13532501)
Duka fram till kräftkalas med matchande bords… (58643)
Är det dags för inhandling av prylar inf… (55-2141)
Dekorera kräftskivan med en hängande kr&:… (58639)
Ingen kräftskiva utan kräfthattar! Leve… (201820)
Är det kräftskiva på gång? G… (11290701)
Höj stämningen på kräftskivan… (12772601)
Den mest oumbärliga produkten när du ska… (17008)
Är det partaj så är det, och… (13533001)
Många dekorationer till kräftskivan fin… (726-76)
Dags för kräftskiva eller vill du helt e… (20182)

Om man får nämna tre saker som man tycker är riktigt svensk sommar så tänker man kanske direkt på midsommar och bad. På minst tredje plats måste dock kräftskivan ligga. Något mer svenskt får man leta efter.

Ordet kräftskiva förekom första gången i Sverige i Dagens Nyheter år 1931. Ordet skiva tror man hänger ihop med att man själv fick ta mat och dryck från bordet och inte fick den serverad. Huvudrätten utgörs av hela kräftor som kokas i en lag av saltat vatten, en skvätt öl, en sockerbit och rikligt med dillkronor. Vanliga kompletterande maträtter vid kräftskiva är baguetter, knäckebröd, kryddad ost och västerbottenpaj. Det man vanligtvis dricker till är brännvin och/eller öl. Snapsen får gärna vara kryddad och till dessa sjungs ofta snapsvisor som har skrivits speciellt för kräftskivan. Medan man äter dessa läckra djur bör man ha en kräfthatt på huvudet, en haklapp runt halsen och en mängd servetter med kräftmotiv nära tillhands.

Tidigare var det lag på när man fick fiska kräftor i Sverige och kräftpremiären inföll den första onsdagen i augusti. Lagen avskaffades 1994 och man kan numera köpa frysta kräftor året om, men en del vill fortfarande vänta till kräftpremiären med att äta kräftor. Hur eller hur så byter kräftan skal på sommaren, så det är mycket bättre att vänta med att fånga dem tills augusti, då de är som godast.

I stora delar av Sverige så äts flodkräfta och signalkräfta, som är något rödare i färgen efter kokning. På västkusten äter man vanligtvis havskräfta. 1907 spreds sjukdomen som man kallar kräftpesten i Sverige och mycket av den svenska flodkräftan dog tyvärr ut. Man började då importera kräftor och på så vis gjorde man dem tillgängliga till alla. Idag försöker man se till att den svenska flodkräftan kan komma tillbaka och återhämta sig och det finns flera tappra försök med odlingar runt om i Sverige idag. Vi säger välkommen tillbaka!