Lucia

Lucia är den högtid på året som kanske är en smula… (10829502)
Traditionellt luciaglitter, perfekt till båd… (209809)
En klassisk luciakrona med fem stycken ljus. Luci… (51736)
Då var det snart dags för det årliga luciafirandet… (34078)
Sanktaaa Luciaaa... Klassisk luciakrona till luci… (209842)
Ett vitt, klassiskt lucialinne för barn med s… (209856)

Ordet lucia kommer från latinets lux, som betyder ljus. Högtiden Lucia är däremot den högtid som alltid firas den 13 december i Sverige. I Sverige kan man säga att luciadagen, tillsammans med advent, inleder julfirandet. Den svenska Lucian är en blandning av både förkristna och kristna figurer och denna tradition har nu också spritt sig till många andra nordiska länder.

Enligt folktron så var just den 13 december en farlig natt eftersom många övernaturliga makter var i rörelse då. Man trodde till och med att djuren kunde tala under lucianatten, så gårdsfolket gjorde bäst i att hålla sig inomhus och helst inte gå och lägga sig alls den natten. Härifrån kommer traditionen lussevaka. Vintersolståndet var mörkrets natt, men också inledningen på julen. Alla julförberedelser skulle vara klara till luciadagen och detta skulle man fira genom att äta och dricka lite extra. Till och med husdjuren fick extra foder.

Lucia är en av de få högtider i de skandinaviska länderna som är namngivet efter ett helgon. Sankta Lucia var ett skyddshelgon för Surakusa som dog på 300-talet. På Sicilien, där helgonet Lucia föddes, har man en luciatradition där barnen lämnar över mat till helgonet. Om barnen råkar se henne så kommer hon enligt sägnen att kasta aska i deras ögons så det blir tillfälligt blinda. En helt annan tradition alltså.

Idag består ett modernt luciatåg av ett följe som sjunger sånger och visor som har Lucia-, Staffans- eller jultema. Man bjuder ofta publiken på kaffe eller glögg, lussebullar och pepparkakor. Luciatåget har en lucia som är klädd i vitt med ljuskrona på huvudet och ett rött band om magen. Lucian följs av tärnor som också har vita särkar men med glitter eller kransar i håret och glitter eller annat band om midjan. Stjärngossar brukar höra till och om luciatåget består av barn så ser man ofta till att några tomtenissar finns med i tåget och så klart också några söta pepparkaksgubbar.