Mardi Gras

Der blev ikke fundet varer for det valgte sgeord.

Troligtvis har de flesta hört talas om den, men det kanske inte är så många som har varit där. Det vi pratar om är Mardi Gras i New Orleans. Mardi Gras är en av de mest berömda karnevalerna som finns runt om i hela världen idag. I New Orleans börjar karnevalsäsongen på trettondagsafton och fortsätter till midnatt på fettisdagen.

New Orleans är en stad där kultur, musik och mat möts i en otroligt spännande blandning. Staden är den största i delstaten Louisiana och har väldigt många trevliga sevärdheter. Det staden är mest känd för måste ändå vara sin årliga karneval. Termen Mardi Gras betyder fet tisdag på franska och är lika med fettisdagen i Sverige. Under Mardi Gras klär man ut sig i mask och dräkter, dansar och går i parader som är fyllda av roliga och häftiga utsmyckade vagnar. Mardi Gras symboliserar för katoliker att de får släppa taget före fastan, eftersom de snart kommer att gå in i en tid av bot och avhållsamhet. Här i Sverige äter vi en semla istället.

Det kan gå lite vilt till på dessa karnevaler, bara så du vet. De som deltar i paradtåget kastar ofta pärlhalsband till åskådarna och det har blivit en sport att fånga så många som möjligt. Paraddeltagarna tenderar att kasta extra mycket pärlor till dem som blottar sig på ett eller annat sätt och det förekommer ganska ofta, speciellt hos överförfriskade turister. Annas är det en härlig karneval där många kulturer blandas i en gigantisk gatufest. Folk klär sig i färgglada dräkter, gärna med fjädrar i håret och så klart pärlor runt halsen.

Om du vill uppleva en sann karneval så är det till New Orleans du ska bege dig. Här har karnevalen firats öppet sedan 1730-talet, men den har även spridit sig till andra städer runt om i världen, så som Rio de Janeiro. Ha så roligt och glöm inte att skaka på rumpan när du står i karnevalen, om du bestämmer dig för att åka.