Midsommar

Dekorera julgranen, midsommarstången eller s… (59615)
Dekorera julgranen, midsommarstången eller s… (59616)
Dekorera julgranen, midsommarstången eller s… (59617)
Fira midsommar ordentligt i år och njut av a… (64834)
Denna gula girlang passar bra på midsommar,… (28732)
Ska det regna till midsommar? Inga problem, den h&:… (27612)
Bjud in till midsommarfest med ett dekorativt kort… (54312)
Så var det dags att fira midsommar igen, äntligen!… (418-10)
Shotta i dig morgonsnapsen på midsommar i ett sånt… (15719-32318)
Tjusig midsommarstång som gör din bords… (10773001)
Student- eller midsommarfirande på gån… (49500)
Städa undan efter midsommarfesten på tr… (60470)
Praktiska engångstallrikar i papp som underl… (60469)
Skippa midsommarstången i år och upple… (6723)
Blir midsommarfirandet en riktig storfest med mass… (10107401)
Efter alla underbara midsommarfester i vårt… (78482)
Fira studenten, midsommar eller nationaldagen geno… (56716)

Om jag ber dig tänka på det allra svenskaste du bara vet, vad tänker du på då? Jag visste det! Midsommar så klart!

Midsommar är en högtid som främst firas i norra delen av Europa och denna högtid infaller alltid nära sommarsolståndet, någon gång mellan 19-26 juni. Man vet inte säkert om midsommarfirande alls förekom innan kristendomen nådde oss, men man vet att det fanns någon typ av soldyrkan under bronsåldern i norden. Man vet också att människor i flera tusen år har kunnat bestämma när vintersolståndet inträffar, men man vet inte om också sommarsolståndet uppmärksammades på liknande vis.

Den kristna kyrkan började i alla fall på 300-talet fira den helige Johannes döpares dag den 24 juni. På flera språk kallas midsommar för Johannesdagen eller Sankt Hans, men alltså inte på svenska. Vi säger midsommar vi. Midsommardagen är en helgdag och allmän flaggdag och infaller numera alltid på en lördag. Det betyder helt naturligt att midsommarafton alltid infaller på en fredag. Ursprunget till firandet är att man ska glädja sig över årets längst dag, så om det skulle vara helt korrekt så skulle man fira den 21 juni, då sommarsolståndet infaller.

I Sverige firar man midsommar genom att dansa kring midsommarstången, vilken är en lövad och blomprydd stång i form av ett kors med två kransar hängande ner från tvärslån. Man bildar en eller flera ringar runt stången och dansar och sjunger de kända lekvisorna, så som små grodorna. Man tror att midsommarstången härstammar från Tyskland på 1300- eller 1400-talet. Vidare har flickor ofta blomsterkransar i håret som man binder med björkris och blad och blommor. Man äter gärna matjessill, gräddfil, gräslök och färskpotatis med dill och så avslutar man med jordgubbar till efterrätt. Många dricker snaps till maten.

Midsommar är kanske bland det svenskaste som finns. Här uppe i de nordliga länderna är vi beroende av ljus och vi firar verkligen när sommaren är här, eftersom solen aldrig riktigt går ner. Det är en magisk tid.